web analytics

FM Mattsson – Blandebatteri

Frost Matts Mattson

FM Mattsson ble grunnlagt allerede i 1865 og er nordens eldste produsent av blandebatterier. Messingstøperen og klokkemakeren Frost Matts Mattsson var en ung entreprenør.

Til å begynne med startet han med urverksdetaljer til Mora Klokken, detaljer til bunaden, hestepingler og selbeslag.

I 1876 støper Frost Matts sin første tønnekran.

Til å begynne med startet Frost Matts med urverksdetaljer til Mora Klokken, detaljer til bunaden, hestepingler og selbeslag.

Å lage detaljer til Mora Klokken var kanskje ikke så merkelig, da hans tippoldefar, Krång Anders Andersson (1727-1799) er den første kjente Mora urmakeren som det vites navnet på.

I begynnelsen av 1860-tallet hadde urmakleggingen havnet i en ekte krise, og bøndene var på utkikk etter alternative arbeidsplasser for landbruket.
Skogen ble ikke oppfattet å ha større verdi, så redningen kom i form av Mora Mekaniska Fabrik- Symaskinfabrikken i Östnor så dagens lys.

Fabrikken i Östnor ble den første i Sverige til å produsere symaskiner, noen ti år tidligere enn produksjonen av symaskiner begynte i Husqvarna.
Mange av de gamle urmakerne fikk jobb i symaskinfabrikken, hvor arbeidsstyrken var hovedsakelig om nitti menn.
Totalt ble rundt 5500 symaskiner produsert i løpet av de tolv årene som fabrikken var i drift.
Billig amerikansk symaskiner ble en overveldende konkurrent og store problemer med transport i denne jernbanedrevne delen av landet bidro til at fabrikken gikk konkurs i 1877.

Symaskinsfabriken ble en industributikk hvor de gamle urmakerne ble omskrevet til industriarbeidere med rasjonelle produksjonsmetoder og presisjonsproduksjon, en kunnskap som danner grunnlaget for fremtidige industriinstitusjoner i Östnor og nærliggende områder.

Nye næringer kommer frem
Frost Mats Mattsson (1839-1914) hadde allerede startet et verksted for gelstøperi i 1865 og kjøpt både verkstedbygningen og maskiner fra symaskinfabrikkens eiendom.

I 1876 støper Frost Matts sin første tønnekran

FM Mattsson Bladebatter

 

 

Kilder:

Anne Kristine Jegersberg

Mora Armatur

FM Mattsson

Kirkebøker og husforhør fra Mora

 

Custom Search

Or my Database

Etternavn: Fornavn: