web analytics

Gründere fra Östnor

ostnor-fmm-mora-ab

I lange tider har et sterkt og strevsomt folk bodd og vokst opp i byen Östnor. Fulle av ideer og mot og teknisk kunnskap har fulgt mange slektsledd, som kjennetegner befolkningen her.

F.M Mattsson - Mora armatur1700 tallets gårdsarbeidere i Mora

Sverige begynner å produsere og selge forskjellige typer håndverk. Tidene er vanskelige og jorda er dårlig etter år med frost og harde vintre, så befolkningen blir tvunget til å finne nye måter å brødfø seg på. Det manglet ikke på oppfinnsomhet, og de begynte å produsere alt fra kammer til beltespenner.


MoraklokkeMora klokkene – Midten av 1700 tallet

Krång Anders Andersson 1726-1799 var første generasjon urmaker fra Mora.

Signaturen tviles det tydeligvis om. Wikipedia:” Han kan vara identisk med den KAA som signerat den äldsta kända moraklockan”
urmakerdavidsen.no: “Det eldste bevarte uret laget av en Moraurmaker bærer signaturen And. Andson Mora og stammer mest sannsynlig fra 1750 – eller – 60-tallet”.

Vedrørende signaturen AAS, som er ganske vanlig på moraklokkene, så finnes det en forklaring på dette hos morahembygd.se

 


Gammel symaskin1865- 1877 – Symaskinen

Klokkeproduksjon dør ut og erstattes av symaskinproduksjon. Landsbyboerne begynner å produsere sveriges første symaskin. Produksjonen av den svenske symaskinenen fra Östnor varte i bare 12 år, da billigere produkter fra Tyskland og USA eliminerer nesten all klokkeproduksjon i landsbyen, til tross for dårligere kvalitet.

Atter en gang må innbyggerne se etter nye ting å lage.

 

 


FM Mattsson Frost Matts Mattsson1865 – FM Mattsson

Frost Matts Mattsson 1839-1914

Året er 1865 og Frost Matts Mattsson fra Östnor registrerer et selskap. Landsbyboerne Finn Anders Andersson og Frost Matts Mattsson er involvert i nye forsøk på å industrialisere.

Frost Mats Mattson kjøpte opp hoveddelen av symaskinparken och bygget som tillhørte det gamle verkstedet.

Han støper klokkehjul til Moraklokker, som fortsatt produseres. Han lager også hesteklokker, seleutstyr og messingartikler til folkedrakter.

År 1865 registrerer Frost Matts selskapet sitt og i 1876 produserer Frost Mattsson sin første kran, og startet dermed den berømte produksjonen av vannkraner..

En ung og initiativrik person, som raskt sikrer seg hjelp fra praktiske landsbyboere. Skuret der produksjonen foregikk utvides snart til å bli et stort verksted.

År 1914 dør Frost Matts Mattsson og sønnene Anders og Frost Karl overtar selskapet. Verkstedet vokser snart til en fullt fungerende fabrikk med rundt 20 ansatte.

FM Mattsson brosjyrer og prisliste


Mora Armatur Frost Karl Mattsson1927 -Mora Armatur

Frost Karl Mattsson

År 1926 er brødrene uenige om hvordan man skal drive anlegget og det oppstår en streik i fabrikken FM Mattsson, og året etter i 1927 forlater Frost Karl FM Mattsson og starter opp en ny fabrikk, Mora Armatur. Tolv menn følger ham inn i den nye virksomheten.

Mora Armatur produkter


2003- Sammenslåing

År 2003 har kommet da fabrikkene ble slått sammen og i 2014 ble Damixa kjøpt opp.


Slik gikk tiden videre i Östnor. Sønn og sønnesønn bygger videre på det de arvet av sine forfedre.